dieta

Dieta łuszczycowa

Łuszczyca to dziedziczna choroba skóry, przejawiająca się nadmiernym rogowaceniem naskórka. U chorych widoczne są czerwone plamy, na których znajdują się srebrzyste lub białe łuski. Leczenie polega zazwyczaj na miejscowym stosowaniu maści bądź kremów. W przypadku zaostrzenia przebiegu choroby, lekarze zapisują dodatkowo leki doustne. Łuszczyca bywa uznawana za chorobę ogólnoustrojową mimo tego, że przejawia się na skórze. Dzięki odpowiedniemu leczeniu i zdrowemu trybowi życia, można wprowadzić tę chorobę w stan długotrwałej remisji.

W ramach stosowania zdrowego trybu życia, bardzo ważna jest odpowiednia dieta. Istnieją produkty, które znacząco wspomagają leczenie łuszczycy.

Dieta łuszczycowa

Chorzy nieraz zadają sobie pytanie jaka dieta na łuszczycę będzie odpowiednia. Oczywistym jest powiedzenie, że jesteś, tym co jesz. Wartościowe produkty spożywcze poprawiają ogólny stan organizmu i działają przeciwzapalnie. W przypadku choroby, jaką jest łuszczyca, dieta powinna zawierać:

  • ryby, algi, krewetki, migdały, orzechy włoskie, oleje lniany, arachidowy, rzepakowy. Wszystkie te produkty są bogate w nienasycone kwasy omega-3, które nie tylko działają przeciwzapalnie, ale również chronią przed nowotworami, wzmacniają pracę układu krwionośnego, mózgu, poprawiają wzrok i odporność organizmu. Cytrusy zawierają również konieczne dla dobrego funkcjonowania organizmu minerały takie jak potas, magnez, żelazo, wapń i kwas foliowy. Dieta łuszczycowa powinna wzmacniać odporność organizmu, aby przedłużyć stan remisji choroby.
  • owoce cytrusowe, czyli pomarańcze, mandarynki, grejpfruty, cytryny, limonki oraz mniej znane pomelo i kumkwat. Wszystkie cytrusy są źródłem witamin (A, C, B, E) i minerałów. Witamina C jest bardzo istotna dla odporności organizmu, natomiast witamina A poprawia wygląd skóry. Witaminy z grupy B wpływają pozytywnie m.in. na układ nerwowy, immunologiczny, sercowo-naczyniowy, kostny, hormonalny oraz na dobry wygląd skóry, włosów i paznokci. Zawarte w cytrusach bioflawonoidy mają przede wszystkim działanie przeciwutleniające, czyli niszczą wolne rodniki odpowiedzialne za uszkodzenia DNA, błon komórkowych oraz starzenie organizmu.
  • winogrona – również zawierają wyżej wskazane flawonoidy, witaminy C, A, z grupy B oraz minerały takie jak wapń, żelazo, fosfor, magnez, cynk i miedź. Szczególnie ważny dla skóry i leczenia łuszczycy jest tutaj cynk, który wspomaga gojenie ran. Ponadto winogrona zawierają jod, który jest kluczowym pierwiastkiem, potrzebnym dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy.
  • sałata – również zawiera wyżej opisane witaminy i minerały. Ponadto, w składzie sałaty znajduje się chlorofil o działaniu bakteriobójczym i przyspieszającym gojenie ran, a dzięki luteinie i zeaksantynie warzywo to działa przeciwutleniająco.
  • czosnek – jest kojarzony przez większość osób jako naturalny antybiotyk. Rzeczywiście ma silne właściwości bakteriobójcze, ponadto jest źródłem cennych witamin z grupy B, witaminy A oraz mikroelementów takich jak chrom, kobalt i nikiel.
  • pietruszka – oznacza bogactwo witamin i minerałów, w tym bardzo wysokie stężenie witaminy C i żelaza. Działa antyseptycznie, co jest bardzo istotną właściwością przy schorzeniu łuszczycy.
  • marchew – zawiera bardzo dużą ilość beta-karotenu, który ma pozytywny wpływ na wygląd skóry i silne właściwości przeciwutleniające.

Dieta łuszczycowa powinna zawierać wyżej wymienione produkty zarówno w trakcie leczenia objawów, jak również po ich ustąpieniu, aby wydłużyć czas remisji choroby. Warto również włączyć do diety bogaty w kwasy omega-3 tran, a także olej z wiesiołka, który bardzo pozytywnie wpływa na stan skóry, utrzymuje odpowiednie nawodnienie organizmu oraz wzmacnia odporność.

Należy również przebywać sporo na słońcu, aby w skórze miała szansę wytworzyć się odpowiednia ilość witaminy D.

W sytuacji schorzenia, jakim jest łuszczyca, dieta nie powinna zawierać wysoko przetworzonej żywności. Należy unikać tłuszczów trans i rafinowanego cukru.

Dieta łuszczycowa powinna być pozbawiona wędlin, smażonego i grillowanego mięsa, a także podrobów. Produkty te obciążają wątrobę, jelita i zawierają dużo konserwantów. Ponadto, należy również unikać kawy, kakao i czekolady. Ostre przyprawy i ocet również wpływają negatywnie na organizm chorego.

W przypadku schorzenia, jakim jest łuszczyca, dieta stanowi bardzo istotny czynnik wpływający na stan organizmu, jego możliwości obronnych oraz wyglądu skóry.

Podsumowanie

Pozornie mogłoby wydawać się, że łuszczyca a dieta to dwie odrębne, niezwiązane ze sobą kwestie. Jednakże odpowiednie odżywienie organizmu od środka ma wpływ na całe ciało, w tym również na kondycję największego ludzkiego organu, jakim jest właśnie skóra. Wzmocnienie odporności jest również kluczową kwestią w walce z tą chorobą. Jak widać, dieta przy łuszczycy jest bardzo ważnym elementem procesu leczniczego. Warto poważnie potraktować wskazania dietetyczne, aby dłużej cieszyć się zdrową skórą i życiem bez konieczności stosowania leków. Warto również korzystać z odpowiednich szamponów na łuszczycę.

Dodaj komentarz