Jak sprostać wyzwaniom związanym z wprowadzaniem produktów zbożowych?
W pierwszych miesiącach życia pokarmem najlepiej dopasowanym do potrzeb niemowlęcia jest mleko mamy. Z upływem czasu wymagania żywieniowe młodego organizmu zmieniają się, dlatego ważne jest rozpoczęcie rozszerzania diety maluszka. Produkty zbożowe to jedne z pierwszych pokarmów uzupełniających jadłospis niemowlęcia. Ich wprowadzanie do menu małego smakosza może wiązać się z wieloma pytaniami, a nawet obawami. Zupełnie niepotrzebnie! Poznaj kilka praktycznych wskazówek, jak wybierać zboża dla malucha.
Kiedy maluch jest gotowy na pierwsze zboża?
Zgodnie z zaleceniami żywieniowymi, rozszerzanie diety należy rozpocząć nie wcześniej niż po ukończeniu przez niemowlę 17. tygodnia życia i nie później niż w 26. tygodniu. Warto pamiętać, że na tym etapie mleko mamy wciąż powinno stanowić podstawę jadłospisu dziecka, a rozszerzanie diety ma na celu zapoznanie go z nowymi smakami i konsystencjami. Jako pierwsze w menu maluszka powinny pojawić się warzywa, po około 2. tygodniach owoce, a w następnej kolejności – produkty zbożowe.
Wskazówka:
Kiedy rodzice podejmą decyzję o wprowadzaniu nowych smaków do menu niemowlęcia, warto uzbroić się w cierpliwość. Akceptacja nowości może zająć dziecku trochę czasu – niekiedy potrzeba nawet kilku lub kilkunastu prób zanim maluch przyzwyczai się do nieznanego dotąd smaku. Warto pamiętać, że to rodzic decyduje, co i kiedy dziecko zje, ale to dziecko decyduje, czy posiłek zje i w jakiej ilości.
Kiedy wprowadzać gluten do diety niemowlęcia?
Produkty zawierające gluten eksperci zalecają wprowadzać do diety po ukończeniu przez dziecko 17. tygodnia i przed ukończonym 12. miesiącem życia. Choć gluten to popularny alergen, nie należy zwlekać z jego podaniem – nawet jeśli w rodzinie występuje związana z nim alergia lub jego nietolerancja. Tak jak każdy produkt należy rozpocząć wprowadzać go do jadłospisu w niewielkich ilościach, przy jednoczesnej obserwacji reakcji niemowlęcia.
Wskazówka:
Gluten warto wprowadzać do diety niemowlęcia pod postacią glutenowych kaszek przeznaczonych specjalnie dla najmłodszych. Na samym początku zapoznawania malucha z produktami zbożowymi sprawdzi się np. kaszka manna. Wprowadzanie glutenu należy rozpocząć od podawania zaledwie kilku łyżeczek – z czasem maluch będzie gotowy na całą porcję.
Które zboża są odpowiednie dla najmłodszych?
W okresie wczesnego dzieciństwa młody organizm bardzo intensywnie się rozwija i rośnie, kształtują się jego narządy, układy, programuje się metabolizm. Bardzo ważna na tym etapie jest prawidłowo skomponowana dieta, która będzie zawierała bezpieczne produkty oraz dostarczy dziecku odpowiednią ilość składników odżywczych, niezbędnych do procesów dynamicznie zachodzących w jego organizmie. Produkty zbożowe w postaci kaszek przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci to posiłki o zbilansowanym składzie, które powstały z myślą o potrzebach najmłodszych. Zawierają zboża, których każda partia przechodzi nawet kilkaset testów jakości i bezpieczeństwa, a ich wartość odżywcza jest dopasowana do wymagań maluchów na różnych etapach rozwoju.
Wskazówka:
Porcja kaszki, przygotowana zgodnie z opisem na opakowaniu, stanowi dla niemowlęcia pełnowartościowy posiłek[5], który sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Produkty zbożowe w postaci kaszek pozwalają dziecku przejść z diety opartej wyłącznie o mleko do pokarmów o bardziej stałej konsystencji.
Dlaczego kaszki zajmują ważne miejsce w codziennym menu niemowlęcia?
Kaszki ze wskazaniem wieku na opakowaniu to produkty, które uzupełniają zapotrzebowanie młodego organizmu na energię i składniki odżywcze. Przykładem kaszek dopasowanych do szczególnych potrzeb niemowląt i małych dzieci są propozycje od BoboVita. Oto 3 powody, dla których warto podawać je maluchowi każdego dnia:
zawierają cenne witaminy* (A, C, D, E, B1, B6, biotynę),
zawierają ważne składniki mineralne*, takie jak wapń, żelazo i jod,
są dostępne w wielu uwielbianych przez dzieci smakach.
Ważne informacje: Zaleca się kontynuację karmienia piersią podczas wprowadzania pokarmów uzupełniających. Karmienie piersią powinno trwać tak długo, jak jest to pożądane przez matkę i dziecko. Karmienie piersią jest najlepsze dla dziecka.