Piekarnik zwykły czy parowy? Wybierz swojego ulubieńca!
Piekarnik to urządzenie, które należy do podstawowego wyposażenia kuchni. Pozwala ono na przygotowanie pysznych dań, a także wypieków. Bardzo często decydując się na jego zakup zastanawiamy się, jakie urządzenie wybrać: piekarnik tradycyjny czy piekarnik parowy? Czym różnią się między sobą rozwiązania? Które będzie lepsze dla Ciebie? Sprawdź!
Piekarnik elektryczny – jedno z najpopularniejszych urządzeń
Piekarniki elektryczne to jedne z najbardziej popularnych segmentów urządzeń AGD do kuchni. Dzięki nim z łatwością przyrządzimy puszyste ciasto, chrupiące mięso czy włoską pizzę. Na czytelnych wyświetlaczach możemy zobaczyć tu m.in. pozostały czas pieczenia, a przy pomocy dedykowanych programów automatycznych ułatwmy i przyspieszymy kwestię przygotowania posiłków. Tego typu urządzenie jest łatwe w obsłudze oraz dostępne w bardzo szerokim zakresie cen. Właśnie dlatego bez problemu możemy nabyć doby sprzęt za niewielkie pieniądze. Wadą piekarników elektrycznych jest jednak znacznie mniejsza liczba dostępnych funkcji w porównaniu z urządzeniami parowymi. Co zatem wyróżnia piekarniki parowe?
Piekarnik parowy – zdrowsza alternatywa pieczenia!
Piekarnik parowy to dość specyficzne urządzenie. Łączy ono w sobie cechy tradycyjnego piekarnika oraz urządzenia dostosowanego do gotowania na parze. W urządzeniach wykorzystywana jest także konwencjonalna metoda ogrzewania. To z kolei przekłada się na fakt, iż część ciepła pochodzi z rozgrzanego powietrza, a część z pary. Tego typu rozwiązanie pozwala uzyskać potrawie chrupiącą skórkę oraz soczystość w środku. Co ważne, stosunek obu metod możemy samodzielnie regulować za pomocą specjalnego oprogramowania.
Rola pary wodnej w piekarniku
Bardzo często dietetycy zalecają swoim podopiecznym przejście na tzw. dietę parową, czyli wyeliminowanie wszelkiego rodzaju potraw smażonych i pieczonych na rzecz tych, przygotowanych z wykorzystaniem pary. Para wodna jest bowiem najzdrowszym sposobem obróbki termicznej, który pozwala wydobyć najlepszy smak potrawy. Dzięki niej wszystkie dania zachowują swoje składniki odżywcze, minerały oraz witaminy. Team portalu wcj24.pl sprawdza czym się różnią piekarnik parowy i zwykły.Para wodna pozwala na przygotowanie wypieków, dań obiadowych, a także deserów. W przypadku wypieków, po włożeniu ich do piekarnika, dochodzi do procesu garowania, czyli ponownego wyrastania ciasta. Para wodna przenika wówczas w głąb ciasta oraz sprawia, że staje się ono znacznie bardziej wilgotne i pulchne. Co ważne, zapobiega też wysuszaniu dań, dzięki czemu mięso zachowuje swoją soczystość.
Piekarnik zwykły a piekarnik parowy – dla kogo?
Jeżeli gotowanie lub pieczenie to nie Twoja bajka oraz nie jesteś miłośnikiem eksperymentów kulinarnych, tradycyjny piekarnik z powodzeniem sprosta Twoim oczekiwaniom. Piekarnik parowy jest bowiem doskonałym urządzeniem pod warunkiem, że umiemy korzystać z jego funkcji. Sprawdzi się przede wszystkim we wszystkich kuchniach, których właściciele oczekują czegoś więcej niż tradycyjnego pieczenia. Jest to też doskonałe rozwiązanie dla każdego, kto nie lubi pieczonych potraw ze względu na utratę smaku. Piekarnik parowy to odpowiedź na potrzeby osób zmagających się z nadwagą oraz wszystkich, którzy dążą do uzyskania wymarzonej sylwetki. Tego typu rozwiązanie pozwala bowiem zredukować zużycie tłuszczy do minimum. Gdzie dowiedzieć się więcej na temat urządzeń? Team portalu wcj24.pl sprawdza czym się różnią piekarnik parowy i zwykły!
Jeżeli zatem korzystamy z piekarnika sporadycznie i jesteśmy w pełni zadowoleni z przygotowanych posiłków w urządzeniu klasycznym, zwykły piekarnik będzie najlepszym wyborem. Jeżeli jednak od urządzenia oczekujemy czegoś więcej, z pewnością zapewni nam to urządzenie parowe!